Formüller   Forum   Forum Girşi   Yeni Üye   İletişim 

 

 
Acilis Sayfam Yap Sýk Kullanýnlar Klasörüne Ekle
Hızlı Erişim
E-kitap
Meslekler
Hızlı Okuma
Kendinizi Tanıyın
Ne, Nasıl?
ÖSYM Sınav Takvimi
MEB Sınav Takvimi
Ehliyet Sınav Takvimi
Sınav sonuçları
Sınav numarası sorma
Soru Bankaları
KPDS
YDS
ALES
TEOG
KPSS
KBYS
DGS
ALS
Trafik Ehliyet
   Motor ve araç
  
İlkyardım
   Trafik ve çevre
İngilizce
   Gramer
   Kelime
   Okuma-anlama

 SINAVONLINE.net AÖF - Açık Öğretim Fakültesi

 

 Açık Öğretim Fakültesi Dersleri ve Deneme Sınavları

          

AÖF - AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ

HUKUK SORULARI

         KPSS Deneme Soruları   |   Ehliyet Sınavı Deneme Soruları   |   KPDS Deneme Soruları


     
 

        
HUKUK SORULARI

 

1-) "İyi insan olmak" aşağıdaki kurallardan hangisine girer?
A) Objektif ahlak kuralı
B) Subjektif ahlak kuralı
C) Uhrevi ahlak kuralı
D) Dünyevi ahlak kuralı
E) Görgü kuralı
________________________________________
2-) Silahlı kuvvetler ve emniyet mensuplarının üstlerini selamlamaları sosyal düzen kuralları arasındaki hangi etkileşimi ifade eder?
A) Ahlak kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir.
B) Hukuk kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir.
C) Din kuralların ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir.
D) Görgü kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir.
E) Görgü kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir.
________________________________________
3-) Belli bir statüye sahip kimselere, hizmetle ve iç düzenle ilgili kurallara aykırı davranmaları halinde uygulanan cezalara ne ad verilir?
A) Disiplin cezası
B) Askeri ceza
C) Ceza
D) Tazminat
E) Hafif para cezası
________________________________________
4-) Aşağıdakilerden hangisi hükümsüzlük türlerinden değildir?
A) Tek taraflı bağlamazlık
B) Mutlak butlan
C) İptal edilebilirlik
D) Yokluk
E) Nispi butlan
________________________________________
5-) Aşağıdakilerden hangisi TBMM’nin görevlerinden biri değildir?
A) Bütçe ve kesin hesap kanun tasarılarını görüşmek ve kabul etmek
B) Milletlerarası antlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak
C) Savaş ilanına karar vermek
D) Mahkemelerin yargı çevresini belirlemek
E) Genel ve özel af ilanına karar vermek
________________________________________
6-) İki köy arasındaki sınır uyuşmazlığı nasıl çözüme bağlanır?
A) Bakanlar kurulu kararı ile
B) Yapıcı idari işlemle
C) Belirtici idari işlemle
D) Yargı kararıyla
E) İdari sözleşmeyle
________________________________________
7-) Bir sürücünün otomobilini kullanırken tedbirsizlik ve dikkatsizlik nedeniyle bir yayanın ölümüne sebebiyet vermesi halinde aşağıdakilerden hangisi sözkonusu olur?
A) İhmal
B) Taksir
C) Kast
D) Hareket
E) Kusurluluk
________________________________________
8-) Özgürlüğü mahkumiyet kararından önce kısıtlanan kimseye ne denir?
A) Tutuklu
B) Mahkum
C) Sanık
D) Hükümlü
E) Maznun
________________________________________
9-) Aşağıdakilerden hangisi antlaşmaların çeşitlerinden değildir?
A) Antlaşma
B) Sözleşme
C) Misak
D) Senet
E) İnfisah
________________________________________
10-) “Borçlunun yerine getirmekle yükümlü bulunduğu davranış biçiminine” ne ad verilir?
A) Borç
B) Akit
C) Edim
D) Yükümlülük
E) Yaptırım
________________________________________
11-) “Kıymetli evrakta hak sahibi tarafından senette yazılı hakkın devredilmesi, rehnedilmesi veya tahsil için yapılan irade açıklamasına” ne ad verilir?
A) Ciro
B) Kambiyo senetleri
C) Navlun
D) Alacağın temliki
E) Devir beyanı
________________________________________
12-) “Yabancının, hangi haklardan yararlanıp yararlanamayacağı” aşağıdakilerden hangisi içerisinde yer alır?
A) Yabancılar hukuku
B) Kanunlar ihtilafı
C) Devletler umumi hukuku
D) Uyrukluk
E) Yasaların çatışması
________________________________________
13-) Kanunların yürürlüğü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Kanunlar yürürlük tarihi gösterilmemişse, yayımlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe girer.
B) Kanunların kendi metninde yürürlük tarihi gösterilebilir.
C) Kanunlar resmi gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler.
D) Kanunlar yürürlüğe girmeden önceki olaylara istisnai durumlarda uygulanabilirler.
E) Yürürlük tarihinin kanunda gösterilmesi zorunlu değildir.
________________________________________
14-) Bir örf-adet kuralının, örf-adet hukuku haline dönüşebilmesi için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
A) Devamlılık
B) Tekrarlanma
C) Toplumda bu konuya dair genel bir inanış
D) Maddi yaptırım
E) Manevi yaptırım
________________________________________
15-) “Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare Makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır” ifadesi, aşağıdakilerden hangisinin tanımıdır?
A) Kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi
B) Cezanın kişiselliği ilkesi
C) Kanunların üstünlüğü ilkesi
D) Anayasanın üstünlüğü ilkesi
E) Demokratik devlet ilkesi
________________________________________
16-) Olağan dönemde aşağıdakilerden hangisi Kanun hükmünde kararname ile düzenlenemez
A) Fikri haklar
B) Siyasi haklar
C) Alacak hakları
D) Ayni haklar
E) Malvarlığı hakları
________________________________________
17-) Aşağıdakilerden hangisi kişisel haklardan değildir?
A) Toplu iş sözleşmesi yapma hakkı
B) Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı
C) Dernek kurma özgürlüğü
D) Konut dokunulmazlığı
E) Özel hayatın gizliliği
________________________________________
18-) Maddi olmayan mallar üzerinde, sahiplerine tanınmış olan mutlak haklara ne ad verilir?
A) Taşınmaz yükü
B) Rehin hakkı
C) Fikri haklar
D) Nispi hak
E) Ayni irtifak hakkı
________________________________________
19-) Aşağıdakilerden hangisi karışık irtifaka örnektir?
A) İntifa hakkı
B) Oturma hakkı
C) Geçit hakkı
D) Üst hakkı
E) Nafaka hakkı
________________________________________
20-) Aşağıdaki haklardan hangisi devredilebilir?
A) İntifa hakkı
B) Oturma hakkı
C) Nafaka hakkı
D) Soybağının reddi hakkı
E) Telif hakkı
________________________________________
21-) Ali’nin tayini sebebiyle kira sözleşmesini feshetmesi ne tür bir haktır?
A) Alalade hak
B) Kurucu yenilik doğuran hak
C) Bozucu yenilik doğuran hak
D) Değiştirici yenilik doğuran hak
E) Ayni hak
________________________________________
22-) Mirasçının miras bırakanı öldürmesi sonucu, miras hakkından mahrum kalması, aşağıdaki olaylardan hangisine dayanmaktadır?
A) Hukuki fiil
B) Haksız fiil
C) Hukuki olay
D) Hukuki işlem
E) Tek taraflı hukuki muamele
________________________________________
23-) Anne-baba, Aslençocukları üzerindeki velayet hakkını ne şekilde kazanır?
A) Aslen
B) Devren
C) İyiniyetle
D) Objektif iyiniyetle
E) Hukuki işlemle
________________________________________
24-) Taşınır eşyalar üzerindeki ayni hakların kazanılma anı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tapu siciline tescil anı
B) Sözleşmenin yapıldığı an
C) Parasının tam olarak ödendiği an
D) Eşyanın teslim alındığı an
E) Kapora bırakıldığı an
________________________________________
25-) Çalınmış, kaybedilmiş ya da gaspedilmiş eşyayı, iyiniyetle alan kişi, aşağıdaki hallerin hangisinin varlığı durumunda, ödediği bedelin kendisine iadesini isteyebilir?
A) Eşyayı, komşusundan almış ise
B) Eşyayı, kardeşinden almış ise
C) Eşyayı, benzeri eşya satan dükkandan almış ise
D) Eşyayı, iyiniyetli kişiden almış ise
E) Eşyayı, kötüniyetli kişiden almış ise
________________________________________
26-) M.K. 188’e göre “eşlerden herbiri, ortak yaşamın devamı süresince, ailenin sürekli ihtiyaçları için evlilik birliğini temsil eder” Ancak, eşlerden birinin temsil yetkisini aşması ya da bu yetkiyi kullanmada, yetersiz kalması aşağıdakilerden hangisine örnektir?
A) Hakkın kullanılmasına
B) Hakkın kötüye kullanılmasına
C) Hakkın korunmasına
D) Hakkın kaybedilmesine
E) Hakkın kazanılmasına
________________________________________
27-) “Geniş anlamda kişilik” kavramına aşağıdakilerden hangisi dahil değildir?
A) Kişisel durumlar
B) Hak ehliyeti
C) Fiil ehliyeti
D) Kişilik hakları
E) Siyasi haklar
________________________________________
28-) Gaiplikle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Gaiplik davası, gaibin Türkiye’deki son ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinde açılır.
B) Gaiplik davasını, hakları ölüme bağlı kişiler açabilir.
C) Gaiplik kararı ile birlikte gaibin evliliği de sona erer.
D) Uzun zamandır haber alınamayan biri hakkında gaiplik davası açabilmek için 5 yıl beklemek gerekir.
E) Ölümüne muhtemel gözle bakılan, bir olayda kaybolan ve hakkında gaiplik kararı verilen kişinin mirası mirasçılarına 5 yıl sonra kesin olarak geçer.
________________________________________
29-) Sınırlı ehliyetsiz kişiler için aşağıdakilerden hangisinde yasak işlemler doğru olarak verilmiştir?
A) Kefil olmak - bağışlama yapmak - vakıf kurmak
B) Kefil olmak - bağışlamayı kabul etmek - vakıf kurmak
C) Borç almak - bağışlama yapmak - vakıf kurmak
D) Borç vermek - bağışlama yapmak - kefil olmak
E) Dava açmak - kefil olmak - vekalet vermek
________________________________________
30-) Tam ehliyetsizler aşağıdaki durumlardan hangisinde, haksız fiillerden sorumlu tutulamazlar?
A) İstihdam ettiği adamın verdiği zararlardan
B) Hayvan tutan sıfatıyla verilen zararlardan
C) Taşınmaz sahibi sıfatıyla verilen zararlardan
D) Hakkaniyetin gerekli kıldığı durumlarda
E) Akıl hastasının, zengi köylünün harmanını yakması, durumunda
31- Bir kimsenin, belli bir olayda nasıl davranması gerektiğini belirten, manevi yaptırımlı sosyal kuralara ne ad verilir?

A) Din Kuralı
B) Müeyyideler
C) Görgü Kuralları
D) Hukuk Kuralları
E) Ahlak Kuralları

32- Aşağıdakilerden hangisi din kurallarının özelliklerinden biri değildir?

A) Tek başına din kurallarıyla sosyal hayatı düzenlemek mümkün değildir
B) Din Kuralları Allah tarafından konulmuş ve Peygamberler vasıtasıyla insanlara ulaştırılmış olan emir ve yasaklardan oluşmaktadır?
C) Din Kuralları Allah ile insanlar arasındaki ilişkiyi ve insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenlemektedir
D) Din Kurallarının yaptırımı manevidir
E) Din Kurallarına uymayan kişilerin karşılaştıkları tepki ayıplanma ve küçük görülme şeklindedir

33-Aşağıdakilerden hangisi Medeni Hukuk Kurallarından biri değildir?

A) İkâmetgah
B) Kişiliğin korunması
C) Hırsızlık suçu
D) Hak ve Fiil Ehliyeti
E) Evlenme

34-Ceza yargılamasında Tam Ehliyet sağır ve dilsizler için ne zaman başlar?

A) 18 yaşın bitmesiyle
B) 21 yaşın bitmesiyle
C) 24 yaşın bitmesiyle
D) 25 yaşın bitmesiyle
E) 28 yaşın bitmesiyle

35- Türk Medeni Kanunun 2. maddesine göre “Herkes haklarını kullanırken ve borçlarını yerine getirirken dürüstlük kurallarına uymalıdır.”

Yukarıdaki düzenlenen hukuk kurallarının sosyal hayatı düzenleyen hangi kurallarla ilişki içinde olduğunu göstermektedir?

A) İktisat kuralları
B) Din kuralları
C) Ahlak kuralları
D) Görgü kuralları
E) Ekonomik kurallar

36- Aşağıdakilerden hangisi ticaret kanununda düzenlenen bir şirket türü değildir?

A) Aile şirketi
B) Kolektif şirket
C) Komandit şirket
D) Komandit şirket
E) Anonim şirket

37- Aşağıdakilerden hangisi TBMM’ nin görev ve yetkileri arasında yer almaz?

A) Cumhurbaşkanını seçmek
B) Para basılmasına karar vermek
C) Savaş ilanına karar vermek
D) Genelkurmay başkanını atamak
E) Kanun koymak, değiştirmek,kaldırmak

38-Aşağıdakilerden hangisi sosyal devlet ülkesiyle bağdaşmaz?

A) Vatandaşlarına asgari hayat düzeyi sağlamayı amaçlar
B) Sosyal güvenliği sağlamaya çalışır
C) Vatandaşlarının sosyal durumlarıyla ilgilenir
D) Sosyal adaleti gerçekleştirmeyi görev bilir
E) Vatandaşlarının ekonomik durumlarıyla ilgilenmez

39- Vatandaşlarının hukuk güvenliğini sağlamak hangi anayasal ilke ile yakından ilişkilidir?

A) Demokratik devlet
B) Sosyal devlet
C) Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet
D) Hukuk devleti
E) Laik devlet
40-Tüzüklerin iptaline ilişkin davalar için aşağıdakilerden hangisine başvurulur?

A) B.İ.M
B) D.G.M
C) Danıştay
D) Yargıtay
E) Anayasa Mahkemesi

41-Bir idari mahkemenin hukuk kurallarına ters düşecek biçimde yapmış olduğu idari işlerin denetimini hangi mahkeme yapar?

A) Adli yargı
B) İdari yargı
C) Uyuşmazlık yargısı
D) Askeri yargı
E) Anayasal yargı

42-Aşağıdakilerden hangisi tacirdir?

A) Kasap
B) Demirci
C) Komisyoncu
D) Fırıncı
E) Marangoz

43-Aşağıdakilerden hangisi suçun unsurları arasında yer almaz?

A) Taksir
B) İhmal
C) Kast
D) Cürüm
E) İcra

44-Aşağıdakilerden hangisi kamu haklarından biridir?

A) Kurucu yenilik doğuran haklar
B) Devredilebilen haklar
C) Mülkiyet hakları
D) Sosyal ve ekonomik haklar
E) Sınırlı ayni haklar

45-Resmi evlendirme memuru önünde yapılmayan evlenme hangi yaptırıma tabidir?

A) Hapis
B) Tek taraflı bağlanmazlık
C) Butlan
D) Tazminat
E) Yokluk


46-T.C. anayasasına göre aşağıdakilerden hangisi kanun çıkarmaya yetkilidir?

A) Konuyla ilgili bakanlık
B) Cumhurbaşkanlığı
C) Başbakanlık
D) Bakanlar kurulu
E) TBMM

47-Kanunlarla ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Sürekli olmalıdır
B) Yazılı olmalıdır
C) Anayasaya uygun olmalıdır
D) Örf ve adet kurallarına uygun olmalıdır
E) Genel olmalıdır

48-Hukukun kaynakları arasında sıralama yapıldığında en üste olan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Anayasa
B) Kanunlar
C) Örf ve adet hukuku
D) Yardımcı kaynaklar
E) KHK’ler

49-İşveren istifa ettiğini bildiren kişi hangi yenilik doğuran hakkı kullanmıştır?

A) Bozucu
B) Değiştirici
C) Tamamlayıcı
D) Kurucu
E) Bağlayıcı

50-Babanın oğluna bir yazlık bağışlaması durumunda, oğlu yazlık üzerindeki haklarını hangi yolla kazanmış olur?

A) Aslen kazanma
B) Devren kazanma
C) İşgal yoluyla kazanma
D) Tek taraflı hukuki işle kazanma
E) Haksız fiille kazanma




51-Maddi olmayan mallar üzerinde sahiplerine tanınmış olan mutlak haklara ne ad verilir?

A) İrtifak hakkı
B) Sınırlı ayni haklar
C) İntifa hakkı
D) Rehin hakkı
E) Fikri haklar
52-Kanunların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi aşağıdakilerden hangisi tarafından gerçekleşir?

A) D.G.M
B) Yargıtay
C) Sayıştay
D) Anayasa Mahkemesi
E) Danıştay
53-Aşağıdakilerden hangisi başkasına devredilebilen bir haktır?

A) İntifa hakkı
B) Nafaka hakkı
C) Soy bağının reddi hakkı
D) Oturma hakkı
E) Telif hakkı
54-Şafak arkadaşı Beyhan’ın kendisine ödünç verdiği saati Bülent’e bağışlamış ve teslim etmiştir.Bu durumda aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Bülent iyi niyetli ise saatin mülkiyetini kazanmıştır
B) Bülent iyi niyetli olmasa bile saatin mülkiyetini kazanmıştır
C) Bülent hiçbir durumda saatin mülkiyetini kazanamaz
D) Şafak Bülent’e taşınır davası açar
E) Şafak on yıl içinde Bülent’ten saatin kendisine verilmesini isteyebilir

55-Aşağıdakilerden hangisi ergin kılınmanın koşullarından biridir?

A) Küçüğün okuma ve yazma biliyor olması
B) Ergin kılınacak küçüğün bunu talep etmesi
C) Küçüğün on yaşını bittirmiş olması
D) Küçüğün yabancı dil biliyor olması
E) Küçüğün sakat olması

56-Ahmet şemsiyesini sınıfta unutmuş. Mehmet bu şemsiyeyi bulmuştur. Mehmet daha sonra şemsiyeyi Ali’ye satmıştır. Ahmet şemsiyesini geri almak için aşağıdaki davalardan hangisini açabilir?

A) İstihkak davası
B) İstimlak davası
C) İstimsal davası
D) Ceza davası
E) İflas davası
57.Kanunda belirtilen belli bir zamanın kullanılmaması halinde hakkın ortadan kalkmasına ne ad verilir?

A) Zamanaşımının kesilmesi
B) Hak düşürtücü süre
C) Zamanaşımının durması
D) Def’i
E) Zamanaşımı

58-Aşağıdakilerden hangisi özel bir hak değildir?

A) Kişisel haklar
B) Mutlak haklar
C) Malvarlığı hakları
D) Kişilik hakları
E) Nisbi haklar

59-Aşağıdakilerden hangisi fiil ehliyetine göre gerçek kişiler kategori içinde yer almaz?

A) Sınırlı ehliyetsizler
B) Ayrıcalıklı ehliyetliler
C) Tam ehliyetliler
D) Sınırlı ehliyetliler
E) Tam ehliyetsizler

60-Aşağıdakilerden hangisi kişiliğin sona erme nedenlerinden biri değildir?

A) Birlikte ölüm karinesi
B) Akıl sağlığının yitirilmesi
C) Ölüm
D) Gaiplik
E) Ölüm karinesi
61-) Aşağıdakilerden hangisi, hukukun gerekliliğine ilişkin örnektir?
A) Ali’nin Osmandan yardım istemesi
B) Ali’nin boğulmakta olan Osman’ı kurtarması
C) Ali’nin Osman’a yalan söylemesi
D) Ali’nin zor durumdaki Osman’a para vermesi
E) Ali’nin Osman’ı öldürmesi
________________________________________
62-) Sosyal hayatta kişilerin birbirleriyle olan sosyal ilişkilerindeki davranış biçimlerini belirleyen ahlak kuralları hangisidir?
A) Subjektif ahlak kuralları
B) Objektif ahlak kuralları
C) Yaratıcı ahlak kuralları
D) Açıklayıcı ahlak kuralları
E) İktisadi ahlak kuralları
________________________________________
63-) Medeni Kanunda yer alan yoksul yakınlarına yardım etmeyi öngören hüküm sosyal düzen kuralları arasında hangi etkileşimi ifade eder?
A) Ahlak kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir.
B) Görgü kuralının din kuralı haline gelmiş şeklidir.
C) Görgü kuralının hukuk kuralı haline gelmiş şeklidir.
D) Hukuk kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir.
E) Din kuralının ahlak kuralı haline gelmiş şeklidir.
________________________________________
64-) Adli para cezasının 1 gün karşılığı en az ve en çok kaç Türk Lirası olabilir?
A) 5 - 50
B) 10 - 50
C) 20 - 100
D) 20 - 500
E) 50 - 100
________________________________________
65-) Bir öğrencinin, hukuka aykırı biçimde sınavlara girmesine engel olunursa, bu öğrenci bu işlemi nasıl ortadan kaldırabilir?
A) İptal
B) Ceza
C) Yokluk
D) Cebri icra
E) Tazminat
________________________________________
66-) Haksız fiil veya sözleşmeye aykırılıktan dolayı diğer tarafı zarara uğratan kimsenin karşılaşacağı müeyyide hangisidir?
A) Ayıplama
B) Cebri icra
C) Hükümsüzlük
D) Mutlak butlan
E) Tazminat
________________________________________
67-) Aşağıdakilerden hangisi kamu hukukunun dallarından biri değildir?
A) Anayasa Hukuku
B) Devletler Hususi Hukuku
C) Vergi Hukuku
D) Yargılama Hukuku
E) Ceza Hukuku
________________________________________
68-) Laiklik kaç yılında yapılan değişiklikle anayasamıza girmiştir?
A) 1924
B) 1937
C) 1921
D) 1948
E) 1923
________________________________________
69-) Suçun kanuni unsuruna ne ad verilir?
A) Tipiklik
B) İcra
C) İhmal
D) Kast
E) Taksir
________________________________________
70-) Kanunun suç saydığı bir eylemi ve onu meydana getirecek hareketin sonuçlarını bilerek ve isteyerek yapmaya ne ad verilir?
A) Kast
B) Taksir
C) İhmal
D) İcra
E) Cebri İcra
________________________________________
71-) Aşağıdakilerden hangisi iş hukukunun konularından biri değildir?
A) Hizmet akdi
B) Sendikalar
C) Şirketler
D) Grev ve lokavt
E) Toplu iş sözleşmeleri
________________________________________
72-) Eski medeni Kanunumuz hangi ülkeden alınmıştır?
A) Almanya
B) İsviçre
C) Fransa
D) Amerika
E) İngiltere
________________________________________
73-) Bir Türkle evlenen yabancı kadın, Türk vatandaşlığını nasıl kazanır?
A) Aslen
B) Müktesep
C) Mutlak
D) Nispi
E) Hiçbiri
________________________________________
74-) Anonim şirkette şirketin esas sermayesi en az kaç liralık paylara ayrılır?
A) 500 TL
B) 5.000 TL
C) 50.000 TL
D) 500.000 TL
E) 5.000.000 TL
________________________________________
75-) Kıymetli evrakın çeşitleri içinde tedavül (elden ele dolaşma) kabiliyeti en kolay olan hangisidir?
A) Nama yazılı senetler
B) Hamile yazılı senetler
C) Emre yazılı senetler
D) Konşimentolar
E) Varantlar
________________________________________
76-) Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla çıkardıkları yazılı kurallara ne ad verilir?
A) Tüzükler
B) Kanun
C) Yönetmelik
D) Kanun Hükmünde Kararname
E) Nizamname
________________________________________
77-) Aşağıdakilerden hangisi bir kuralın örf ve adet hukuku haline gelmesi için aranan unsurlardan değildir?
A) Devamlılık
B) Manevi unsur
C) Maddi yaptırım
D) Objektif unsur
E) Genel inanış
________________________________________
78-) Aşağıdaki kaynaklardan hangisi hakimi bağlar?
A) Doktrin
B) Öğreti
C) Mahkeme kararları
D) Yargıtayın kararları
E) Yargıtay içtihadı birleştirme kurulunun kararları
________________________________________
79-) Sahibine maddi veya maddi olmayan bütün mallar üzerinde geniş yetkiler tanıyan ve herkese karşı ileri sürülebilen haklara ne denir?
A) Velayet hakkı
B) Mutlak haklar
C) Vesayet hakkı
D) Siyasi haklar
E) Nispi haklar
________________________________________
80-) Aşağıdakilerden hangisi maddi mallar üzerindeki mutlak haklardan değildir?
A) Mülkiyet
B) İrtifak hakkı
C) Taşınmaz yükü
D) Kişilik hakkı
E) Rehin hakları
________________________________________
81-) Ahmet, mümessili olduğu, Ali’ye, mümessillikten istifa ettiğini bildirmiştir. Ahmet’in kullandığı hak, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kurucu yenilik doğuran hak
B) Değiştirici yenilik doğuran hak
C) Bağlayıcı yenilik doğuran hak
D) Tamamlayıcı yenilik doğuran hak
E) Bozucu yenilik doğuran hak
________________________________________
82-) Aşağıdakilerden hangisi "Kişiye sıkı sıkıya bağlı haklar"dan biri değildir?
A) Telif hakkı
B) Boşanma davası açma hakkı
C) Nişanı bozma hakkı
D) Soybağının reddi hakkı
E) Ergin kılınmayı talep hakkı
________________________________________
83-) Sahipsiz taşınır malın aslen kazanılmasına ne ad verilir?
A) Devren kazanma
B) İşgal
C) İhraz (sahiplenme)
D) Hukuki olay
E) İstimlak
________________________________________
84-) Mirasçıların, murisin ölümünden itibaren 3 ay içerisinde mirası reddetmezlerse bir daha reddedemeyecekleri, red hakkının hangi yolla kaybedilmesidir?
A) Hukuki olay
B) Hukuki fiil
C) Hukuki muamele
D) Kanun gereği
E) Sözleşme gereği
________________________________________
85-) Karı - kocadan biri, evlilik birliğini temsil etme hakkını kötüye kullanırsa, mahkemede ona hangi yaptırım uygulanır?
A) Uyarma
B) Kınama
C) Yetkinin alınması
D) Para cezası
E) Hapis cezası
________________________________________
86-) Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Gerçek kişilik sadece ölüm ile sona erer.
B) Gerçek kişilik ölüm ve gaiplikle sona erer.
C) Bitkisel hayata girmiş kişinin gerçek kişiliği sona ermiş denilebilir.
D) Gerçek kişilik hiçbir zaman sona ermez.
E) Ölüm karinesi ile gerçek kişilik sona ermez.
________________________________________
87-) Sınırlı ehliyetsizler hangi işlemleri yasal danışmanlarının rızasıyla yapabilirler?
A) Kefil olma
B) Bağışlama
C) Vakıf kurma
D) Kendilerine menfaat sağlayan karşılıksız kazanma işlemleri
E) Kendilerini borç altına sokan muameleler
________________________________________
88-) Aşağıdakilerden hangisi, gerçek kişilerin fiil ehliyetine sahip olmaları açısından önem taşımaz?
A) Ayırt etme gücü
B) Kısıtlı olmamak
C) Ergin olmak
D) Vücut bütünlüğü
E) Sağ doğmuş olmak
________________________________________
89-) Ölümüne muhtemel gözle bakılacak bir olayda kaybolan bir kimsenin mirasçıları mirası ne kadar süre sonra kesin olarak kazanır?
A) 1 yıl
B) 6 ay
C) 5 yıl
D) 15 yıl
E) 20 yıl
________________________________________
90-) Ölümüne kesin gözüyle bakılacak bir halde kaybolan ve cesedi bulunamayan bir kişinin ölmüş sayılmasına ne ad verilir?
A) Ölüm
B) Gaiplik
C) Ölüm karinesi
D) Kayıp
E) Birlikte ölüm karinesi
CEVAP ANAHTARI
1.B
2.D
3.A
4.C
5.D
6.E
7.B
8.A
9.E
10.C
11.A
12.A
13.C
14.E
15.D
16.B
17.A
18.C
19.D
20.E
21.C
22.A
23.A
24.D
25.C
26.B
27.E
28.C
29.A
30.E
31.C
32.E
33.C
34.C
35.C
36.A
37.D
38.E
39.D
40.C
41.B
42.C
43.D
44.D
45.E
46.E
47.D
48.A
49.A
50.D
51.E
52.D
53.D
54.A
55.B
56.A
57.B
58.D
59.E
60.B
61.E
62.B
63.A
64.C
65.A
66.E
67.B
68.B
69.A
70.A
71.C
72.B
73.B
74.A
75.B
76.C
77.D
78.E
79.B
80.D
81.E
82.A
83.C
84.A
85.C
86.B
87.E
88.D
89.D
90.C


 

 

 
Matematik Dünyası
 

 
AÖF SORULARI

Tüm sınıflara ait
toplam
2810 soru
 

Flash Animasyonlu
Konu Anlatımları
Matematik
Fizik
Kimya
Biyoloji

 


 


Kare bulmaca


Picasso

     

 
Google
Web site
 Son Yazılar
Sosyal Ağların Çocuklar Üzerindeki Etkisi
 
Az Kitap Okuyoruz
 
Eğitimde Ailelerin Önemi
 
Zamanı Etkin Kullanma Yöntemi: Yapılacak Günlük İşler Listesi
 
 

© SINAVONLINE.net